Marina Takalo — runolaulaja ja näkijä

Pentikäinen, Juha
Nimeke: Marina Takalo — runolaulaja ja näkijä
Tekijät: Pentikäinen, Juha (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220431
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 28,00 € (25,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1270
Painos: 1. painos, 2010
Kieli: suomi
Sivumäärä: 490
Tuoteryhmät: Kansanperinne
Kirjastoluokka: 20 YLEINEN USKONTOTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: elämäkerrat, runonlaulajat, muistelu, perimätieto, muistitieto, kansanrunous, itkuvirret, omaelämäkerrallisuus, itkijät, pakolaisuus, karjalaiset, sadut, kerronta, parantajat, tietäjät, kansankulttuuri, tapakulttuuri, kansanusko, vanhauskoiset, karjalaisuus, kulttuurihistoria, historia
Marina Takalo (1890-1970) on 1960-luvun viimeiseksi nimetyn runonlaulajien sukupolven tunnetuimpia edustajia. Hän oli vienalainen runonlaulaja, tietäjä, näkijä ja elämänsä kertoja, jolta tallennettu folkloren sadan tunnin äänite-kokoelma lienee suurin yhden ihmisen suullisesta muistista koottu perimätiedon kokoelma.

Takalon muisti on kaiken sen summa, mitä luku- ja kirjoitustaidoton, vanhauskoinen kansannainen liki 80-vuotisen elämänsä aikana eri paikkakunnilla kuuli, näki ja painoi mieleensä sekä 15 viimeisen elinvuotensa aikana kertoi ja lauloi hänet kohdanneille tutkijoille. Hänen muistitietonsa käsittää kaikki Vienan perinteisen folkloren lajit, mutta on samalla pakolaisen rankka elämäkerta. Nyt odotettu kansannaisen tarina on luettavana kertojansa sanoin ja lauluin, joista osa on nuotinnettu.

Teos on kokonaan uusittu painos kirjasta Marina Takalon uskonto (1971), joka on ollut vuosia loppuunmyyty narratiivisen yksilötutkimuksen klassikko. Sen englantilainen laitos voitti Chicagon Folklore-palkinnon.


Tuotesuositukset