Penttilän sahayhteisö ja työläisyys — muistitietotutkimus

Kortelainen, Kaisu
Nimeke: Penttilän sahayhteisö ja työläisyys — muistitietotutkimus
Tekijät: Kortelainen, Kaisu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220066
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 21,00 € (19,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: SKS:n toimituksia 1178, Tiede
Painos: 1. painos, 2008
Kieli: suomi
Sivumäärä: 241
Tuoteryhmät: Kansatiede ja antropologia
SKS:n toimituksia
Kirjastoluokka: 86.14 Kansanrunouden historia ja tutkimus
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: mikrohistoria, diskurssianalyysi, etnografia, historia, sahateollisuus, muistitieto, muistelu, yhteisöllisyys, identiteetti, työläiset, työntekijät, työyhteisöt, teollisuusyhdyskunnat, sahalaitokset, sahat
Gustaf Cederbergin perustama Penttilän saha toimi Joensuun keskustan läheisyydessä Pielisjoen rannalla vuodesta 1871 vuoteen 1988. Teollisuusyrityksen ympärille rakentui yhteisö, jossa asui ja työskenteli työläisiä, työnjohtajia ja tehtaanjohtajia perheineen. Monet muutokset yhteiskunnassa, asuinympäristössä ja työpaikalla leimasivat tehdasyhteisön elämää, ja muutoksen aikaa on eletty Penttilässä myös sahan hiljennyttyä.

Kirjassa pohditaan sitä, miten paikalliset ihmiset kuvaavat menneisyyttä, nykyisyyttä ja muutosta erilaisissa muistitietoaineistoissa. Sahan toiminnan lopettamisen jälkeen tehty pitkäkestoinen kenttätyö Penttilän sahatyöläisten ja heidän perheenjäsentensä parissa tuo uuden näkökulman tehdasyhteisöjen tutkimukseen. Muistellun yhteisön keskeisiksi teemoiksi nousevat paikka, aika, valta, vastuu ja yhteishenki.


Tuotesuositukset