Suomalainen samanismi — Mielikuvien historiaa

Siikala, Anna-Leena
Nimeke: Suomalainen samanismi — Mielikuvien historiaa
Tekijät: Siikala, Anna-Leena (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517177047
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)


Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 565
Painos: 4. painos, 2017
Julkaisuvuosi: 1999
Kieli: suomi
Sivumäärä: 359
Tuoteryhmät: Mytologia ja uskontotiede
SKS:n toimituksia
Kirjastoluokka: 20 YLEINEN USKONTOTIEDE
Kansalliskirjaston asiasanat: samanismi, kansanrunous, suomalais-ugrilaiset kansat, tietäjät, loitsut, kultit, vainajat, mytologia, samaanit, ekstaattiset ilmiöt
Avainsanat: saagat, magia, mytologia, myytit, shamaanit, loitsut, muinaisuus, tietäjät
Suomalaisen kulttuurin syvimpiä juuria on M. A. Castrenista lähtien etsitty Euraasian pohjoisten kansojen shamanistisesta perinteestä.

Kalevalaisen epiikan ja loitsuston on katsottu tallentaneen jälkiä muinaisista ajattelutavoista. Anna-Leena Siikalan teos kartoittaa suullisen runouden avaamaa shamanistista mielikuvamaailmaa ja tekee samalla päätelmiä tietäjälaitoksen historiasta.

Tietäjän taitoihin, tuonpuoleisen matkaan, sen topografiaan ja olentoihin liittyvien mielikuvien muunnelmia tarkastellaan muinaisislantilaisen runouden ja saagojen, antiikin ja Lähi-idän myyttien, keskiaikaisten visioiden, siperialaisen ja saamelaisen shamanismin sekä arkeologisen ja kielen kehitystä koskevan aineiston rinnalla.

Loitsuissa ja eeppisissä runoissa suomalaisen shamanismin perintö eli kauan, mutta myös haltioituvien tietäjien, karjalaisten arpojien ja sisäsuomalaisten näkijöiden työssä.


Tuotesuositukset