Vieraana omalla maalla — tutkimus karjalaisen siirtoväen muistelukerronnasta

Raninen-Siiskonen, Tarja
Nimeke: Vieraana omalla maalla — tutkimus karjalaisen siirtoväen muistelukerronnasta
Tekijät: Raninen-Siiskonen, Tarja (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9517461402
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 28,00 € (25,45 € alv 0 %)


Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 766
Painos: 1999
Kieli: suomi
Sivumäärä: 387
Tuoteryhmät: Kansatiede ja antropologia
Kirjastoluokka: 86.14 Kansanrunouden historia ja tutkimus
Kansalliskirjaston asiasanat: muistelmat, siirtoväki, karjalaiset, identiteetti, karjalaisuus, järjestötoiminta, siirtolaiset, haastattelututkimus, Karjala, Keski-Suomi
Talvi- ja jatkosota koskettivat syvästi suomalaisia. Sotien seurauksena yli 430 000 suomalaista joutui jättämään kotiseutunsa; monet jopa kahdesti. Suurimman siirtoväen ryhmän, lähes 407 000 henkeä, muodosti ns. karjalainen siirtoväki.

Tutkimuksessa tarkastellaan karjalaisen siirtoväen muistelukerrontaa; millaisena koti-Karjala näyttäytyi vuosikymmenten päästä, kuinka uusilla asuinpaikoilla oli karjalaiset otettu vastaan, miten oli sopeuduttu ja synnytetty sie ja mie -tunnetta karjalaisjärjestöjen toiminnan avulla.

Keski-Suomeen sijoittuneita karjalaisia on haastateltu 1980- ja 1990-luvuilla. Haastattelujen välissä kotiseutumatkat luovutettuun Karjalaan tulivat luvallisiksi. Tutkimuksessa käsitellään myös millaisen tunnemyrskyn syntymäkodin näkeminen aiheutti noin 50 vuoden kuluttua sen jättämisestä ja kannattavatko haastateltavat Karjalan palauttamista.


Tuotesuositukset