Eläketietokirja

Ritola, Suvi; Väänänen, Niko
Nimeke: Eläketietokirja
Tekijät: Ritola, Suvi (Toimittaja)
Väänänen, Niko (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789518585032
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 30.11.2023
Hinta: 42,00 € (38,18 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Kirjokansi 351
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 164
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Syksy 2023
Kirjastoluokka: 37.21 Toimeentuloturva
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: eläkejärjestelmät, eläkkeet, työeläkkeet, kansaneläkkeet, vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläkkeet, rahoitus, lainsäädäntö, historia
Kuka maksaa eläkkeeni? Kuinka paljon saan eläkettä? Kestääkö järjestelmä tulevaisuuteen, kun väestö ikääntyy? Kuka eläkkeistä päättää?

Eläkkeet koskettavat meistä jokaista, ensin järjestelmän rahoittajana ja myöhemmin etuudensaajana. Eläketietokirja selvittää, miten eläke määräytyy, miten eläkejärjestelmää hallinnoidaan, miten eläkkeet rahoitetaan ja kuinka eläkevarojamme sijoitetaan. 

Kirja käy läpi Suomen eläkejärjestelmän syntyvaiheet ja valottaa päätöksenteon ja eläkeuudistusten taustoja. Teos kokoaa järjestelmän nykytilaa koskevia arvioita ja peilaa Suomen ratkaisuja muihin maihin. 

Suomen eläkejärjestelmä on poliittisen taistelun tuotos, josta on vuosikymmenten saatossa kasvanut merkittävä sukupolvien välinen instituutio. Nykyisin eläkkeet ovat hyvinvointivaltion suurin yksittäinen menoerä. Työeläkelaitoksissa sijoitusvarallisuutta on lähes vuotuisen bruttokansantuotteen verran.

Kirja sopii asiantuntijoille, päättäjille ja opiskelijoille sekä kaikille omasta eläkkeestään ja yhteiskunnasta kiinnostuneille. Sen ovat toimittaneet Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntijat Niko Väänänen ja Suvi Ritola. Teosta on ollut kirjoittamassa eläkeasiantuntijoista koostuva työryhmä.


Tuotesuositukset