Kai Donner — Tutkimusmatkat ja tieteellinen elämäntyö

Louheranta, Olavi
Nimeke: Kai Donner — Tutkimusmatkat ja tieteellinen elämäntyö
Tekijät: Louheranta, Olavi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518580914
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1451
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 411
Tuoteryhmät: Historia
Kansatiede ja antropologia
Elämäkerrat
SKS:n Toimituksia
Suositut jättipokkarit
Kirjastoluokka: 99.24 Elämäkerralliset hakuteokset, Maantieteilijät. Tutkimusmatkailijat. Kansatieteilijät
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: antropologit, kielitieteilijät, aktivistit, oikeistoliikkeet, tutkimusmatkat, tutkimustyö, etnografia, alkuperäiskansat, samojedit, kenttätyömenetelmät, kehittäminen, antropologia, kielitiede, oppihistoria, tieteenhistoria, historia
Kai (Karl) Reinhold Donner (1888-1935) oli uralilaisen kielitieteen dosentti, antropologi ja tutkimusmatkailija. Hän teki vuosina 1911-1913 ja 1914 kaksi kenttätyömatkaa Siperiaan samojedien keskuuteen. Matkoillaan Donner tuotti runsaasti kenttäpäiväkirjoja, kirjeitä ja etnografisia kuvauksia sekä merkittävän valokuvakokoelman. Siperiasta palattuaan Donner osallistui jääkäriliikkeeseen, sisällissotaan sekä 1920- ja 1930-luvuilla oikeistoradikalismiin.

Kirja kokoaa yhteen Donnerin tieteellisen elämäntyön ja tarjoaa uutta tietoa antropologian historian alkuvaiheista, erityisesti kenttätyönmetodiikan kehityksestä. Se tuo esille myös Donnerin yhteydet arktisten alueiden tutkimukseen ja napatutkijoihin sekä hänen merkityksensä Suur-Suomi-ideologian ilmauksille.

Laaja-alaisuutensa vuoksi Donner jäi suomalaisessa kieli- ja kulttuuritutkimuksen kentässä marginaaliin. Hänen tutkimuksillaan on ollut annettavaa niin uskontotieteelle, suomalais-ugrilaiselle kielitieteelle kuin antropologialle. Hän oli kenttätyön pioneeri sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

FT, TM Olavi Louheranta on väitellyt Kai Donnerin etnografisesta tuotannosta.


Tuotesuositukset