Kalusteita kamareihin — suomalaisten keinutuolien ja piironkien historiaa

Sammallahti, Leena; Lehto, Marja-Liisa
Nimeke: Kalusteita kamareihin — suomalaisten keinutuolien ja piironkien historiaa
Tekijät: Sammallahti, Leena (Kirjoittaja)
Lehto, Marja-Liisa (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522221650
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 12,00 € (10,91 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1258
Painos: 1. painos, 2010
Kieli: suomi
Sivumäärä: 220
Tuoteryhmät: Kansatiede ja antropologia
SKS:n Toimituksia
Hukkapäivät
Kirjastoluokka: 49.2 Suomen ja suomalais-ugrilaisten kansojen kansatiede
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: keinutuolit, lipastot, kaapit, talonpoikaistyyli, huonekalut, kansanomaiset huonekalut, käsityöperinne, historia
Keinutuolit ja piirongit toivat entisajan Suomessa "elämän koreutta" saleihin ja kamareihin. Paikallisten käsityöläisten valmistamat huonekalut muodostuivat vaurastuvan talonpojan statussymboleiksi 1800-luvulla, kun ihmisillä alkoi olla varaa hankkia kotiin muutakin kuin välttämättömyyksiä.

Keinutuoli oli kodissa paikka, johon istutettiin kunniavieras tai jossa vietettiin ansaittua lepohetkeä työpäivän päätteeksi. Sisälleen huolella tehtyjä käsitöitä, liinavaatteita ja henkilökohtaisia aarteita kätkevä piironki oli puolestaan monen nuoren neidon unelma ja emännän ylpeys. 1800-luvulla se oli myös tärkeä osa morsiamen myötäjäiskalusteita.

Kalusteita kamareihin on kulttuurihistoriallinen ja kansatieteellinen tutkimus, joka kertoo monipuolisesti keinutuolienja piironkien asemasta suomalaisissa kodeissa. Se kuvaa suomalaisten keinutuolien ja piironkien alueellisia ja ajallisia muunnelmia samoin kuin käyttäjiään, suomalaisia ihmisiä. Teoksessa on runsas ja monipuolinen kuvitus, joka esittelee sisustuksia kartanon saleista vaatimattomiin kamareihin ja antaa kattavan kuvan eri esinetyypeistä.


Tuotesuositukset