Kansakunta kilpasilla — urheilu nationalismin kanavana ja lähteenä Suomessa 1900-1952

Kokkonen, Jouko
Nimeke: Kansakunta kilpasilla — urheilu nationalismin kanavana ja lähteenä Suomessa 1900-1952
Tekijät: Kokkonen, Jouko (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220363
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 19,00 € (17,27 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Bibliotheca Historica 119
Painos: 1. painos, 2008
Kieli: suomi
Sivumäärä: 357
Tuoteryhmät: Kulttuuri
Bibliotheca Historica
Kirjastoluokka: 79.1 Liikunta. Urheilu
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: urheilu, kansallisuusaate, suomalaisuus, kansallinen identiteetti, urheilijat, sankarit, suomalaiset, kilpaurheilu, huippu-urheilu, urheilukilpailut, olympialaiset, myytit, sankaruus, nationalismi, historia
Kansakunta kilpasilla käsittelee urheilun merkitystä nationalististen tuntemusten lähteenä ja ilmaisukanavana. Tutkimus perustuu ensisijaisesti vuosien 1908-1952 olympiakisoja käsitelleeseen lehtikirjoitteluun ja aikalaiskirjallisuuteen. Teos lähestyy suomalaisen urheilun ja nationalismin liittoa lähinnä suomenkielisen urheilueliitin näkökulmasta, mutta sijansa saavat myös tämän tulkinnan haastaneet mielipiteet, kuten ruotsinkielisten tai työväenliikkeen suhde suomalaiseen urheilunationalismiin.

Tutkimus havainnollistaa sen, miten urheilunationalismi muuttui vuosikymmenien kuluessa. Uhrautumista isänmaan hyväksi korostanut retoriikka menetti jatkosodan jälkeen uskottavuutensa. Sen korvasi jälleenrakennus, jota urheilussa edustivat Helsingin vuoden 1952 olympiakisojen järjestelyponnistukset. Tutkimus purkaa myös suomalaisesta urheilumenestyksestä kummunneita myyttejä, joilla on ollut tärkeä sija suomalaisuuden määrittelyssä.


Tuotesuositukset