Karhu — Pohjoisten kansojen myyttejä

Klemettinen, Pasi
Nimeke: Karhu — Pohjoisten kansojen myyttejä
Tekijät: Klemettinen, Pasi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518583458
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 8.8.2023 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 8.8.2023
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Kirjokansi 318
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 300
Tuoteryhmät: Kansanperinne
Kansanusko ja uskontotiede
Luonto ja eläimet
Syksy 2023
Kirjastoluokka: 81 KANSANRUNOUS
Metsän kuningas, korpien valtias, myyttinen karhu.

Pohjoisten kansojen pyyntikulttuureissa karhulla oli monin tavoin keskeinen asema. Metsän valtiaan ympärille kietoutui valtaisa määrä uskomuksia, rituaaleja ja myyttejä, jotka juontavat juurensa kaukaa kivikaudelta. Osa niistä muistuttaa suuresti toisiaan, mutta vuosituhansien kuluessa perinteet rikastuivat ja köyhtyivät, omille jäljilleen erkaantuen. Ne kuvastavat karun kauniilla tavalla karhun paikkaa ihmisen mielenmaisemassa.

Useat alkuperäiskansat uskoivat olevansa karhun jälkeläisiä tai ainakin sukulaisia aikojen alusta saakka. Toiset heistä katsoivat öiselle pohjoiselle tähtitaivaalle ja näkivät siellä karhun alkukodin, josta myyttinen eläin laskettiin alas maanpäälle.

Perinteentutkija Pasi Klemettinen etsii kirjassaan karhun jättämiä jälkiä niin suomalaisen korpikansan peijaisista ja pohjoisen muinaisuskon karhukultista kuin Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen perinteistä ja Kaukoidän kulttuureista.

”Metsästäjät koirineen ajoivat muinoin takaa karhua kauas jäälle, kunnes se yllättäen nousi ilmaan ja kapusi pakoon taivaalle.”


Tuotesuositukset