Kirkon kaunistukseksi ja lahjoittajan kunniaksi — Henrik Flemingin lahjoitukset Suomen kirkoissa

Tuhkanen, Tuija
Nimeke: Kirkon kaunistukseksi ja lahjoittajan kunniaksi — Henrik Flemingin lahjoitukset Suomen kirkoissa
Tekijät: Tuhkanen, Tuija (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220400
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 26,00 € (23,64 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Historiallisia tutkimuksia 238
Painos: 1. painos, 2008
Kieli: suomi
Sivumäärä: 175
Tuoteryhmät: Historia
Historiallisia Tutkimuksia
Kirjastoluokka: 25.26 Kirkolliset esineet ja symbolit
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: hautamuistomerkit, muistomerkit, kirkolliset esineet, saarnatuolit, lahjoitukset, lahjoittajat, historia, kirkkotaide
Lehtisten kartanonherra Henrik Fleming (1584-1650) lahjoitti 1600-luvun alkupuolella lukuisiin kirkkoihin saarnatuoleja sekä muuta kirkollista esineistöä. Lahjoittajana hän täytti vähintäänkin esimerkillisesti ne odotukset, joita hyveelliselle aatelismiehelle ja hurskaalle kristitylle asetettiin.

Naantalin kirkon saarnatuolissa meille kerrotaan, että Henrik Fleming lahjoitti sen Jumalan kunniaksi ja kirkon kaunistukseksi. Lähemmin tarkasteltuna tuo lahjoitusvaakunoin ja Flemingin ansioita ylistävin kirjoituksin koristeltu saarnatuoli oli pystytetty myös lahjoittajansa kunniaksi. Lehtisten kartanonherra esittäytyikin useimmissa lahjoituksissaan niin näyttävästi, että niitä voidaan pitää myös hänen muistomerkkeinään. Kirkko tarjosi valtaeliittiin kuuluneelle Henrik Flemingille vaikuttavan näyttämön pyhittää muistonsa.

Kirkkointeriööriä ja kirkollista esineistöä hyödynnettiin taitavasti Flemingistä välitettävän, toivotun kaltaisen eetoksen luomisessa. Koska kirkollisten lahjoitusten tärkeä tehtävä oli vakuuttaa seurakuntalaiset lahjoittajan ansioista tulla huomioiduksi ja muistetuksi, hyväntekijästä oli olennaista rakentaa suotuisa mielikuva. Lahjoitusesineiden kuvastosta ja niihin liitetyistä teksteistä voimme hakea vastausta siihen, minkälaisen mielikuvan Fleming halusi lahjoitustensa avulla itsestään ikuistaa. Ne tarjoavat meille myös näköalan 1600-luvun keinoihin rakentaa aateliston julkisuuskuvaa.


Tuotesuositukset