Laatua ja vapaa-aikaa — Tulopolitiikan aika II

Bergholm, Tapio
Nimeke: Laatua ja vapaa-aikaa — Tulopolitiikan aika II
Tekijät: Bergholm, Tapio (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522229359
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 35,00 € (31,82 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Kirjokansi 159
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 605
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Historia
Kirjastoluokka: 36.133 Työmarkkinajärjestöt
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: ammatilliset keskusjärjestöt, ammattiyhdistysliike, yhteiskuntapolitiikka, sopimusjärjestelmä, työehtosopimukset, edunvalvonta, tulopolitiikka, tasa-arvo, yritysdemokratia, yhteistoimintamenettely, kansainvälinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, historia
Miksi SAK vastusti arkipyhien palauttamista keskelle viikkoa 1980-luvulla? Millä tavoin SAK ja muut palkansaajajärjestöt ajautuivat erilinjoille työehtosopimuspolitiikassa vuonna 1986?

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n historiasarjan neljäs osa nimeää 1980-luvun Suomen palkanansaitsijoiden tasavallaksi. Öljykriisin jälkimainingeissa 1970-luvun lopussa Suomen työttömyys oli vielä aiempaa korkeampi. Paniikkitunnelmia lisäsivät tietokoneet, automaatio ja robotit, jotka useiden asiantuntijoiden mukaan olivat viemässä useilta aloilta työpaikat.

Suomen suurin palkansaajajärjestö vastasi uhkakuviin tuomalla yhteiskuntapolitiikan ytimeen palkkatyöläisten aseman ja elämänlaadun. SAK ajoi myös yritysdemokratiaa, palkansaajarahastoja, parempaa irtisanomissuojaa ja työajan lyhentämistä. Näistä aloitteista edistyivät irtisanomissuoja ja työajanlyhentäminen.

Työmarkkinahistorian tutkija, dosentti Tapio Bergholm tarkastelee uudessa teoksessaan myös viime vuosikymmenien dramaattisia työmarkkinatapahtumia. Kirja on jatkoa Tulopolitiikan aika I -teokselle ja Sopimuksen aika I ja II -teoksille, joissa Bergholm tarkasteli SAK:n historiaa vuosina 1944-1977.


Tuotesuositukset