Länsi — Käsite, kertomus ja maailmankuva

Jouhki, Jukka; Pennanen, Henna-Riikka
Nimeke: Länsi — Käsite, kertomus ja maailmankuva
Tekijät: Jouhki, Jukka (Toimittaja)
Pennanen, Henna-Riikka (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522227577
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Historiallisia Tutkimuksia 272
Painos: 2016
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 248
Tuoteryhmät: Kulttuuri
Historiallisia Tutkimuksia
Kirjastoluokka: 90.2 Yleinen kulttuurihistoria
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: länsi, käsitteet, maailmankuva, kulttuurifilosofia, ideologiat, länsimaat, yhteiskuntakehitys, demokratia, länsimainen kulttuuri, kulttuuri-identiteetti, historiankäsitys, historiankirjoitus, eurooppalaisuus, kulttuurihistoria, poliittinen historia, historia
Mikä ja mitä on länsi?

Länsi on käsite, joka toistuu jokapäiväisessä puheessa, mediassa ja akateemisissa teksteissä. Se on kulttuurisesti ja geopoliittisesti vaihteleva, sumearajainen yhteisö, jota ylläpidetään puheen ja mielikuvituksen avulla. Länsi on uskoa lännen ja länsimaisen ihmisen, kulttuurin ja yhteisen historian olemassaoloon.

Kertomus länsimaisuudesta on paraatiesimerkki kuvitellusta yhteisöstä, mutta länsimaat ovat myös todellinen, kollektiivinen maailmanpolitiikan ja -talouden toimija.

Länteen vetosivat myös sotilaspapit, jotka motivoivat suomalaisia sotilaita puolustamaan Suomen lisäksi koko länsimaista yhteiskuntaa jatkosodan aikaan. Sitä suojelivat amerikkalaiset, jotka pelkäsivät Kiinan ja Japanin keltaista vaaraa 1800-luvun lopulla. Ja sitä puolusti kuvitelmissaan myös massamurhaaja Anders Behring Breivik 2010-luvulla.

Tässä teoksessa lännen käsitettä tarkastellaan kriittisesti analysoimalla sitä rakennelmana, jonka muoto ja sisältö vaihtelevat historiallisen kontekstin mukaan. Kirjan kirjoittajat ovat länsimaita eri näkökulmista tutkivia yhteiskuntatieteilijöitä, historioitsijoita ja kulttuurintutkijoita.


Tuotesuositukset