Läpikulkuihmisiä — muotoiluja kansallisuudesta ja sivistyksestä 1900-luvun alun Suomessa

Melkas, Kukku; Grönstrand, Heidi; Launis, Kati; Leskelä-Kärki, Maarit ym.
Nimeke: Läpikulkuihmisiä — muotoiluja kansallisuudesta ja sivistyksestä 1900-luvun alun Suomessa
Tekijät: Melkas, Kukku (Päätoimittaja)
Grönstrand, Heidi (Toimittaja)
Launis, Kati (Toimittaja)
Leskelä-Kärki, Maarit ym. (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522221469
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € 9,90 € (9,00 € alv 0 %)


Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1248
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 252
Tuoteryhmät: Kirjallisuudentutkimus
Kirjallisuus
SKS:n toimituksia
Kirjakellari 2021
Tiedon ja tieteen kirjamarkkinat
Kirjastoluokka: 86.2 Suomen ja suomalais-ugrilaisten kielten kirjallisuuden historia ja tutkimus
Kansalliskirjaston asiasanat: 1800-luku, 1900-luku, kirjallisuudentutkimus, aiheet, teemat, yhteiskuntarakenne, yhteiskunnallinen muutos, sosiaalinen liikkuvuus, yhteiskuntaluokat, henkilökuvaus, sivistyneistö, kansa, suomalaisuus, kansankuvaus, suomenkielinen kirjallisuus, työläiskirjallisuus, suomenruotsalainen kirjallisuus, ruotsinkielinen kirjallisuus, maalaustaide, henkilömaalaus, kirjailijat, työläiskirjailijat, taidemaalarit, taiteilijat, henkilöhistoria, vuosisadan vaihde, Halonen, Pekka, Krohn, Helmi, Leino, Eino
Teos avaa uudenlaisen näkymän 1900-luvun alun suomalaisuuteen. Vanhan yhteiskuntajärjestyksen murtuminen tuotti hahmotelmia tulevasta ja kuvitelmia uudesta. Kaikille yhteisen kansalaisuuden ja sivistyksen idean hahmottamiseen osallistuivat kaikki yhteiskuntaryhmät nimenomaan kirjallisuuden ja kuvataiteen avulla.

Teos purkaa ja määrittelee uudelleen "kansan" ja "sivistyneistön" käsitteitä sekä nostaa esiin näiden ryhmien sisälläolevien erojen merkityksen vuosisadan alun Suomessa. Suomalaiseen yhteiskuntaan ilmaantui tuolloin joukko eräänlaisia välitilan ihmisiä, jotka nousivat ja laskivat - tai jopa liikkuivat edestakaisin - sivistyneistöksi ja kansaksi kutsuttujen ryhmien välillä. Teoksessa tarkastellaan niin sivistyneistön muotoilemaa omakuvaa kuin kansankin näkökulmia monipuolisen kaunokirjallisuudesta, kuvataiteesta, kirjeistä, päiväkirjoista, valokuvista sekä sanoma- ja aikakauslehdistä koostuvan aineiston kautta.


Tuotesuositukset