Läpimurto — metsäteollisuus kasvun, integraation ja kylmän sodan Euroopassa 1950-1973

Jensen-Eriksen, Niklas
Nimeke: Läpimurto — metsäteollisuus kasvun, integraation ja kylmän sodan Euroopassa 1950-1973
Tekijät: Jensen-Eriksen, Niklas (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517469234
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 35,00 € (31,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: SKS:n toimituksia 1055:4
Painos: 1. painos, 2007
Kieli: suomi
Sivumäärä: 461
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: historia, talouskasvu, taloudellinen integraatio, vapaakauppa, kylmä sota, ulkomaankauppa, vienti, paperiteollisuus, sahateollisuus, puuteollisuus, taloushistoria, metsäpolitiikka, metsäteollisuus
Metsäteollisuuden maa -sarjan neljäs osa Läpimurto kuvaa Suomen metsäteollisuuden historiaa Korean sodan ja ensimmäisen öljykriisin välisenä aikana, jota sävyttivät tuotannon kasvu, jalostusasteen nousu, kylmän sodan viileät puhurit ja Euroopan integraatio. Suomalaisyritykset olivat jo maailmansotien välisenä aikana onnistuneet nostamaan tuotantonsa jalostusastetta, mutta vasta 1950- ja 1960-luvuilla tässä suhteessa tapahtui lopullinen läpimurto: suurten investointien myötä Suomen metsäteollisuuden painopiste siirtyi sahatavaran ja sellun tuotannosta paperin ja kartongin valmistukseen. Tämä oli kuitenkin mahdollista vasta sitten, kun Suomi oli onnistunut murtautumaan niiden kauppapoliittisten esteiden läpi, joita omaa paperiteollisuuttaan suojelevat Länsi-Euroopan maat olivat asettaneet rajoilleen.

Metsäteollisuus ei seurannut passiivisesti sivusta, kun poliitikot ja virkamiehet tekivät sen kannalta ratkaisevan tärkeitä päätöksiä. Teollisuuden edustajat sukkuloivat vallan käytävillä sekä kotimaassa että ulkomailla pyrkiessään vaikuttamaan poliittisten päätösten sisältöön. He istuivat myös usein neuvottelupöytään eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kilpailijoidensa kanssa.

Vaikka Suomen metsäteollisuuden historiaa on tutkittu paljon, monia teoksessa kuvattuja tapahtumia ja kehityslinjoja ei ole aikaisemmin tarkasteltu yksityiskohtaisesti.


Tuotesuositukset