Lapin ihminen — Identifikaatiot, ympäristöt ja yhteinen erityisyys

Nykänen, Tapio
Nimeke: Lapin ihminen — Identifikaatiot, ympäristöt ja yhteinen erityisyys
Tekijät: Nykänen, Tapio (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518585681
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 22.8.2022
Hinta: 25,00 € (22,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Tietolipas 273
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 194
Tuoteryhmät: Syksy 2022
Tietolipas
Kansatiede ja antropologia
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: 42.9 Lappi
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: lappilaisuus, saamelaisuus, suomalaisuus, lappilaiset, saamelaiset, identiteettipolitiikka, yhteisöllisyys, toiseus, ryhmäytyminen, kulttuuri-identiteetti, alueellinen identiteetti, elämäntapa, asukkaat
Lapin ihminen - saamelainen, lappalainen, lappilainen vai suomalainen?

Suomen Lappi on kulttuurista rajamaata, jossa etelästä nousseet vaikutteet ovat kohdanneet saamelaiskulttuureita. Lapin ihminen tarkastelee tätä kulttuurien kohtaamispintojen erityisyyttä ja lappilaisia ryhmiin kuulumisen kokemuksia. Samalla se lähestyy myös niin sanottua saamelaiskiistaa kokonaan uudesta näkökulmasta. Keskiössä ovat ”vanhat lappilaiset”, suvut jotka ovat asuneet Suomen Lapissa pitkään tai jotka muuten kokevat vahvaa yhteyttä alueen kulttuuriin ja ympäristöön.

Teos ei etsi vastausta siihen, kuka on aito lappalainen tai saamelainen, vaan pyrkii avaamaan ryhmien muodostumiseen vaikuttavia prosesseja Keski-Lapissa, saamelaisalueen eteläpuolella. Kulttuurien rajapinta on hedelmällistä maata uudenlaisten ryhmäisyyksien syntymiselle. Jos yhtäällä kytkeydytään esimerkiksi lappilaisuuteen, lappalaisuuteen tai saamelaisuuteen, ovat toisaalla kuntiin, kyliin tai sukuihin liittyvät identifikaatiot hyvin merkityksellisiä.


Tuotesuositukset