Maailmojen rajalla — kannaksen rajamaa ja poliittiset murtumat 1911-1944

Lähteenmäki, Maria
Nimeke: Maailmojen rajalla — kannaksen rajamaa ja poliittiset murtumat 1911-1944
Tekijät: Lähteenmäki, Maria (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220868
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Historiallisia tutkimuksia 243
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 469
Tuoteryhmät: Historia
Historiallisia Tutkimuksia
Kirjastoluokka: 92.87 Karjalan historia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittinen historia, luovutetut alueet, rajaseudut, autonomian aika, venäläistämispolitiikka, Suomen sisällissota, sisällissodat, kansainväliset suhteet, rajat, rajavalvonta, rajaliikenne, salakuljetus, pakolaiset, paluumuuttajat, yhteiskuntaolot, poliittinen kulttuuri, poliittiset järjestöt, alueellinen identiteetti, matkailu, sota-aika, talvisota, jatkosota, historia
Tutkimuksessa esitellään ja arvioidaan Kannaksen rajayhteisön arkea ja alueen asukkaiden poliittisia valintoja 1900-luvun alkupuolen kohtalokkaina vuosina. Tarkastelun keskiössä on hiekkarannoistaan ja pitsihuviloistaan tunnetuksi tullut Terijoen kunta, jossa tavallinen kansa pyrki löytämään arkiset toiminta- ja elinmahdollisuutensa huolimatta uhista, väkivallasta, talousongelmista ja aggressiivisen aitosuomalaisuudenistuttamispyrkimyksistä. Osa turvautui salakuljetukseen, toiset kommunismiin, jotkut häipyivät rajan taakse, mutta valtaosa jäi paikoilleen rakentamaan uutta, suomalaisempaa rajayhteisöä.

Tutkimus on kiinnostavasti sekä mikrohistoriallinen että ilmiöiden yleisiä kehityslinjoja etsivä. Teos osoittaa jännittävästi, kuinka Terijoen paikallista ja alueellista identiteettiä rakennettiin ja muunneltiin vastaamaan uusia poliittisia realiteetteja.


Tuotesuositukset