Meän tapa puhua — Tornionlaakso pellolaisnuorten subjektiivisena paikkana ja murrealueena

Vaattovaara, Johanna
Nimeke: Meän tapa puhua — Tornionlaakso pellolaisnuorten subjektiivisena paikkana ja murrealueena
Tekijät: Vaattovaara, Johanna (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522221001
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 19,00 € (17,27 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1224
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 302
Tuoteryhmät: Kielet ja kielitiede
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 88.2 Suomen kieli
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kielenkäyttö, puhekieli, suomen kieli, murteet, kielellinen identiteetti, sosiolingvistiikka, meänkieli, länsimurteet, äänneoppi, pohjalaismurteet (suomen kieli), kielimaantiede, nuoret
Miten Suomen tornionlaaksolaisnuoret hahmottavat kotiseutuaan kielialueena? Mitä meänkieli heille tarkoittaa? Millaisia ovat ne mekanismit, jotka pitävät elinvoimaisena niin väkevän murrepiirteen kuin jälkitavujen h:n (lähethäänkö sauhnaan)?

Tutkimuksessa tarkastellaan pellolaisnuorten samaistumista kotiseutuunsa ja heidän alueellisen identiteettinsä rakentumista murteen käytön ja murretietoisuuden kautta. Murteen käyttöä, kielitietoisuutta ja tapoja puhua kielellisestä identiteetistä peilataan eroihin, joita tutkimuksessa ilmenee nuorten ympäristösuhteissa.

Teos tarjoaa uutta tietoa kielentutkimuksen ja maantieteen kentälle sekä Tornionlaakson alueesta kiinnostuneille. Kirja avaa kieliasennetutkimuksen metodisia periaatteita ja ratkaisuja, joten teos soveltuu myös oppikirjaksi sosiolingvistiseen asennetutkimukseen.


Tuotesuositukset