Mikael Agricolan Uuden testamentin reunahuomautukset

Heininen, Simo
Nimeke: Mikael Agricolan Uuden testamentin reunahuomautukset
Tekijät: Heininen, Simo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518588613
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 11.12.2023
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomi 206
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 343
Tuoteryhmät: Syksy 2023
Historia
SKS:n tiedekustantamo
Kirjastoluokka: 22.2 Uusi testamentti
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: piispat, kääntäminen, kriittiset editiot, kommentaarit, raamatunkäännökset, tulkinta, raamatuntulkinta, henkilöhistoria
Mikael Agricola kirjoitti suomentamaansa Uuteen testamenttiin 450 reunahuomautusta, joiden lähteinä ovat Lutherin Raamattu ja ruotsalainen Kustaa Vaasan Raamattu. Reunahuomautukset eivät olleet Jumalan sanaa, vaan niiden tarkoituksena oli sen selittäminen. Siksi reunahuomautuksia ei ollut tarpeen kääntää sanatarkasti, ja Agricola on muokannut useiden reunahuomautusten sisältöä poistaen, tehden lisäyksiä ja yhdistellen lähteitään.

Tästä kriittisestä editiosta käy ilmi, miten Agricola suomensi molempien lähtötekstiensä huomautuksia. Teoksessa Uuden testamentin reunahuomautukset ja niiden lähteet esitetään rinnakkain painettuina. Teos seuraa myös huomautusten siirtymistä vuoden 1642 Raamatun suomennokseen.

Kirkkohistorian emeritusprofessori Simo Heininen on johtava Agricola-tutkija. Hän on Agricolan elämäkerran lisäksi kirjoittanut useita teoksia Agricolan suomennostyön lähteistä. Heiniseltä on aiemmin ilmestynyt myös teos Mikael Agricolan Vanhan testamentin reunahuomautukset (SKS 2008).


Tuotesuositukset