Paperipatruunat — metsäteollisuus sodassa ja jälleenrakentamisessa 1939-1950

Aunesluoma, Juhana
Nimeke: Paperipatruunat — metsäteollisuus sodassa ja jälleenrakentamisessa 1939-1950
Tekijät: Aunesluoma, Juhana (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517469227
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 35,00 € (31,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: SKS:n toimituksia 1055:3
Painos: 1. painos, 2007
Kieli: suomi
Sivumäärä: 285
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: historia, jälleenrakentaminen, metsäpolitiikka, metsäteollisuus, paperiteollisuus, puuteollisuus, sahateollisuus, sota-aika, sotatalous, taloushistoria, ulkomaankauppa, vienti
Metsäteollisuuden maa -sarjan kolmannessa osassa tarkastellaan puunjalostusteollisuuden dramaattisia vaiheita toisen maailmansodan ja jälleenrakentamisen vuosina. Sotavuodet olivat metsäteollisuudelle vaikeaa aikaa, jota värittivät ulkomaankaupan romahdus ja alituinen pula raaka-aineista ja työvoimasta. Sotatalouden vaatimukset pakottivat yhtiöitä uudistamaan tuotantoaan ja tiivistämään yhteistoimintaansa entistäkin tiiviimmäksi. Rauhan tultua muodostui metsäteollisuuden nopeasti kasvaneista vientituloista vahva veturi, jolla koko kansantalous vedettiin kuivalle maalle. Sotakorvaukset saatiin maksettua ja jälleenrakentaminen alkuun.

Kriisivuosien tiimellyksessä Suomi siirtyi uudenlaiseen sääntelytalouteen. Yksityinen teollisuus joutui aiempaa enemmän sopeutumaan valtiovallan toimenpiteisiin. Aikakauteen kuului kuitenkin uudenlaisten kumppanuuksien muotoutuminen niin yksityisen teollisuuden ja julkisen sektorin kuin tehtaiden omistajien ja työntekijöidenkin välille. Kirjassa tarkastellaan metsäteollisuuden ja sen yhteistoiminnan vaiheiden lisäksi suomalaisen markkinatalouden murrosta kohti sodan jälkeisiä vuosikymmeniä leimannutta suljettua ja monin tavoin säänneltyä järjestelmää.


Tuotesuositukset