Poronhoidon synty ja kehitys Suomessa

Kortesalmi, J. Juhani
Nimeke: Poronhoidon synty ja kehitys Suomessa
Tekijät: Kortesalmi, J. Juhani (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517469555
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 14,00 € 9,90 € (9,00 € alv 0 %)


Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1149
Painos: 1. painos, 2008
Kieli: suomi
Sivumäärä: 613
Tuoteryhmät: Kansatiede ja antropologia
SKS:n toimituksia
Kirjakellari 2021
Tiedon ja tieteen kirjamarkkinat
Kirjastoluokka: 67.46 Poronhoito
Kansalliskirjaston asiasanat: porotalous, poronhoito, luontaiselinkeinot, talonpojat, poro, vetoeläimet, historia, terminologia, sanastot, Lappi, Pohjois-Suomi, Suomi
Porotalous on vuosisatojen ajan ollut merkittävä osa pohjoisimman Suomen elinkeinoelämää ja elämäntapaa. J. Juhani Kortesalmen teos on ainutlaatuinen synteesi poronhoidon kehityksestä Suomessa 1400-luvun lopulta nykypäivään asti. Se on samalla ensimmäinen yhtenäinen kokonaisesitys suomalaisen talonpoikaisen poronhoidon syntymisestä ja kehityskuluista. Kauan odotettu perusteos valottaa monipuolisesti poronhoitoon liittyvää kulttuuria eri puolilla Lappia. Tarkastelun kohteena ovat niin porojen omistajat kuin niiden käyttäjät ja hoitajatkin.

Teos antaa vastauksia moniin aiemmin tutkimattomiin kysymyksiin: Mitkä olivat suomalaisten ja lappalaisten varhaisimmat suhteet poroon ja sen hoitoon? Milloin ja missä suomalaiset talonpojat omaksuivat poronhoidon? Miten poronhoito vuosisatojen myötä kehittyi ja muuttui? Vuosikymmenien työn tuloksena syntynyt teos antaa alueellisesti hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja poronhoidosta. Teoksen tarkastelukulma on monitieteinen: laajaa arkisto- ja haastatteluaineistoa tarkastellaan kielitieteellisestä, talous- ja sosiaalihistoriallisesta, talousmaantieteellisestä sekä esinetutkimuksen näkökulmasta. Teoksessa on runsas, osin aiemmin julkaisematon piirros- ja valokuvakuvitus.


Tuotesuositukset