Porvoo 1809 — juhlamenoja ja tanssiaisia

Tandefelt, Henrika
Nimeke: Porvoo 1809 — juhlamenoja ja tanssiaisia
Alkuteos: Borgå 1809
Tekijät: Tandefelt, Henrika (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220776
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Alkuteos: Borgå 1809
Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1214
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 181
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 92.6 Suomen historia, autonomian aika
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: Porvoon valtiopäivät, valtiopäivät (kansanedustuslaitokset), säädyt, seremoniat, juhlamenot, säätyläiset, keisarit, historia
Aurinko paistoi Aleksanteri I:n saapuessa Porvooseen. Oli 27. maaliskuuta 1809, kirkonkellot soivat, kanuunanlaukaukset pauhasivat ja sotilasparaatit täyttivät kaupungin. Keisari saapui ratsain ja otettiin vastaan pappilantullin kunniaportilla. Seuraavana päivänä tuomiokirkossa hän tarkkaili suomalaisia alamaisiaan valtaistuinkorokkeelta ja he katsoivat häntä kiinnostuneena. Korokkeen kuusi askelmaa nostivat keisarin kuin näyttämölle, ja hänen yllään kohosi valtaistuinkatos. Jumalanpalveluksen jälkeen juhlaväki siirtyi kulkueena Porvoon kymnaasiin, jossa maapäivät avattiin keisarin läsnä ollessa.

Porvoon maapäivät avattiin 28. maaliskuuta ja päätettiin 19. heinäkuuta 1809. Maapäivät koostuivat neljän säädyn neuvotteluista, mutta myös toinen toisiaan seuraavista juhlamenoistaja seremonioista. Säätykokouksessa juhlamenoilla oli erityisen tärkeä merkitys. Teoksessa maapäiviä tarkastellaan juuri näiden juhlien, juhlallisuuksien ja seremoniallisten muotojen kautta. Kirja seuraa maapäivien tapahtumia suunnitteluvaiheesta päätöstilaisuuteen asti.

Jussi T. Lappalainen on suomentanut teoksen, jonka Svenska litteratursällskapet i Finland julkaisee samaan aikaan ruotsiksi.


Tuotesuositukset