Ruukin elämää — patruunoita ja työläisiä Kellokoskella

Forssell, Hanna; Carlander-Reuterfelt, Gunilla
Nimeke: Ruukin elämää — patruunoita ja työläisiä Kellokoskella
Tekijät: Forssell, Hanna (Kirjoittaja)
Carlander-Reuterfelt, Gunilla (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522220950
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1123
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 232
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Hukkapäivät
Kirjastoluokka: 49.25 Suomen ja suomalais-ugrilaisten kansojen kansatiede, Elinkeinot. Työ. Työkalut
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: teollisuusyhdyskunnat, rautaruukit, arki, teollisuustyöntekijät, rautateollisuus, tehtailijat, henkilöhistoria, paikallishistoriat (historiikit), historia
Tuusulan Kellokoskelle 1795 perustettu ruukki takoi 1800-luvulla rautavalmisteita usean omistajan alaisuudessa. 1896-1963 Kellokosken tehtaan omisti Carlanderien suku, ja se tuli tunnetuksi maitotonkistaan, kirveistään ja alumiinisista Kello-veneistään. Vielä 1950-luvulla tehdas toimi patriarkaalisesti johdettuna karismaattisen Torsten "Totti" Carlanderin alaisuudessa. Yhteisönsä persoonallinen ja värikäs keulakuva kannusti työläisensä vapaa-ajalla musiikin ja elokuvien pariin.

Arkistoaineistoihin ja tehtaalaisten haastatteluihin perustuvan teoksen runkona on ruukin taloushistoriallinen kehitys tuotteineen ja valmistustekniikoineen, mutta se tarkastelee myös mm. työoloja, asumista ja naisen asemaa tehdasyhteisössä. Runsaasti kuvitettu Ruukin elämää avaa yhden tehdasyrityksen kautta näkökulman koko Suomen metalliteollisuusalan vaiheisiin.


Tuotesuositukset