Sprengtportenin Savon kartasto

Harju, Erkki-Sakari
Nimeke: Sprengtportenin Savon kartasto
Tekijät: Harju, Erkki-Sakari (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522222848
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 69,00 € (62,73 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: SKS:n toimituksia 1322, Tieto
Painos: 1. painos, 2011
Kieli: suomi
Sivumäärä: 360
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 90.02 Historialliset maailmankartat ja -kartastot
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: historia, historialliset kartat, kartat
Jälleen uusi merkittävä löytö Ruotsin sota-arkistosta!

Savon joukkojen komentaja Georg Magnus Sprengtporten laaditutti Savosta sotilastarkoituksia varten yksityiskohtaisen kartaston, joka valmistui 1777. Salainen kartasto liittyi puolustussuunnitelmaan, jonka Sprengtporten luovutti kuningas Kustaa III:lle. Saman kartaston kopion hän kaappasi mukaansa siirtyessään myöhemmin Venäjälle Katariina II:n hoviin.

Nyt julkaistavaa Sprengtportenin Savon kartastoa on täydennetty samoihin aikoihin tehdyillä raja-, marssi- ja vakoilukartoilla sekä hieman myöhemmin valmistuneilla sotilaskartoilla. Kartastoon on sisällytetty tärkeitä asutuskeskuksia, kuten Kuopio, Varkaus ja Savonlinna sekä laajalti Saimaan hienointa järviseutua. Siihen on lisäksi valittu joukko taajamien ja erilliskohteiden karttoja, jotka edustavat ajankohdan kehittyneintä maaston kuvauksen kartografista esitystekniikkaa. Kartoista käy ilmi paikallinen tiestö, vesistöt, nimistö ja asutus jopa yksittäisten talojen tarkkuudella. Nämä kartat ovat aikakone, jonka avulla voi tarkistaa vaikkapa nykyisen kesämökkitontin 1700-luvun asutustilanteen.

Sprengtportenin Savon kartasto on hämmästyttävän tarkka, yksityiskohtainen ja teknisesti taitavasti laadittu kokonaisuus ja osoitus 1700-luvun suomalaisen kartografian eurooppalaisestikin hämmästyttävän korkeasta tasosta.

Teoksen on toimittanut maanmittausneuvos Erkki-Sakari Harju. Sarjassa ovat ilmestyneet aikaisemmin Kuninkaan kartasto Suomesta 1776-1805 (SKS 1989) Kuninkaallinen merikartasto Suomesta 1791-1796 (AtlasArt 2009) ja Kuninkaan tiekartasto Suomesta 1790 (SKS ja AtlasArt 2010).


Tuotesuositukset