Suomalainen samanismi — Mielikuvien historiaa

Siikala, Anna-Leena
Nimeke: Suomalainen samanismi — Mielikuvien historiaa
Tekijät: Siikala, Anna-Leena (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518581690
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 22,00 € 15,00 € (13,64 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 565
Painos: 5. painos, 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 359
Tuoteryhmät: Kansanperinne
Kansanusko ja uskontotiede
Kevät 2020
Esoteria ja yliluonnollinen
Suositut jättipokkarit
Kekri
Kesäale
Kirjastoluokka: 20 YLEINEN USKONTOTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: šamanismi, kansanrunous, suomalais-ugrilaiset kansat, tietäjät, loitsut, kultit, vainajat, kansanusko, mytologia, suomalainen mytologia, šamaanit, ekstaattiset ilmiöt
Avainsanat: muinaisusko, mytologia, shamanismi, tietäjät, tuonpuoleinen, uskonto
Suomalaisen kulttuurin syvimpiä juuria on M. A. Castrenista lähtien etsitty Euraasian pohjoisten kansojen shamanistisesta perinteestä. Kalevalaisen epiikan ja loitsuston on katsottu tallentaneen jälkiä muinaisista ajattelutavoista.

Anna-Leena Siikalan teos kartoittaa suullisen runoutemme avaamaa shamanistista mielikuvamaailmaa ja kuvaa samalla koko suomalaisen tietäjälaitoksen historiaa. Tietäjän taitoja ja tuonpuoleisen olemusta tarkastellaan muinaisislantilaisen runouden ja saagojen, antiikin ja Lähi-idän myyttien, keskiaikaisten visioiden, siperialaisen ja saamelaisen shamanismin sekä arkeologisen ja kielen kehitystä koskevan aineiston rinnalla.

Loitsuissa ja eeppisissä runoissa suomalaisen shamanismin perintö eli kauan kuten myös haltioituvien tietäjien, karjalaisten arpojien ja sisäsuomalaisten näkijöiden työssä.

Anna-Leena Siikalan shamanismin käsikirja on suomalaisen sielun peruskartoitusta ja syväluotausta. Se on tunkeutumista suomalais-ugrilaisten kollektiiviseen tajuntaan.


Tuotesuositukset