Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa

Reuter, Anni
Nimeke: Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa
Tekijät: Reuter, Anni (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518584912
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 8.9.2023
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Kirjokansi 340
Painos: 2. painos, 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 397
Tuoteryhmät: Historia
Syksy 2023
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: vainot, poliittiset vainot, karkotus, etniset puhdistukset, väestönsiirrot, raja-alueet, pakkotyö, vankileirit, suomalaiset, inkeriläiset, karjalaiset, loikkarit, kommunistit, punaiset (Suomen sisällissota), amerikansuomalaiset, palautus, sodanjälkeinen aika, kokemukset, henkilöhistoria, historia
E-kirja, 2023
EPUB
14,90 €

Äänikirja, 2023
MP3
17,90 €

Vaikuttava ja koskettava historiateos Stalinin vainojen suomalaisista uhreista.

Stalinin valtakaudella Siperiaan, Kuolaan ja muihin kaukaisiin neuvostokolkkiin karkotettiin yli 100 000 raja-alueen ja Inkerin suomalaista. Suomesta sodan jälkeen palaavia inkeriläisiä huijattiin - heidät kuljetettiin suljetuissa junissa Inkerin ohi karkotukseen, vaikka heille oli luvattu kotiin pääsy. Suomen vastainen raja-alue puhdistettiin; punasuomalaiset, inkeriläiset, loikkarit ja amerikansuomalaiset joutuivat kaikki vuorollaan Stalinin puhdistusten kohteeksi. Kukaan ei säästynyt.

Reuterin teos on inhimillinen ja järkyttävä kuvaus karkotettujen ja vainottujen suomalaisten kohtaloista. Se tuo esille suomalaisten pitkään salatut ja unohdetut joukkokarkotukset ja vainon, pelon ja pakkotyön vuodet. Kirjan aineistona on sata haastattelua, 200 kirjettä, arkistodokumentteja, muistelmia sekä ainutlaatuisia valokuvia.

Anni Reuter on valtiotieteiden tohtori, joka työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän tutki väitöskirjassaan inkerinsuomalaisten totaalista karkotusta Neuvostoliitossa. Hänen isoisänsä pääsi Suomeen juuri ennen rajojen sulkeutumista. Itärajan taakse jääneet sukulaiset karkotettiin, vangittiin ja surmattiin Stalinin puhdistuksissa.

"Kirja laajenee sukukertomuksesta kattamaan koko inkerinsuomalaisten historiaa, joka on meillä hyvin huonosti tunnettua, vaikka inkerinsuomalaiset olivat ylivoimaisesti suurin suomalaisryhmä Neuvostoliitossa, huomattavasti suurempi kuin loikkarit ja punasuomalaiset."
- Unto Hämäläinen, Helsingin SanomatTuotesuositukset