Suomalaisten hyvinvointia rakentamassa — Teollisuuden Keskusliiton historia

Koroma, Johannes
Nimeke: Suomalaisten hyvinvointia rakentamassa — Teollisuuden Keskusliiton historia
Tekijät: Koroma, Johannes (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522226815
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € (26,36 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Kirjokansi 106
Painos: 2015
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Sivumäärä: 395
Tuoteryhmät: Historia
Kirjastoluokka: 92.74 Suomen historia vuodesta 1946-
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: keskusjärjestöt, työnantajajärjestöt, etujärjestöt, teollisuus, edunvalvonta, teollisuuspolitiikka, elinkeinoelämä, historia
Suomen teollisuus vastusti 1960-luvulla vasemmistoradikaalien vaatimuksia ja taisteli EEC-sopimuksen ja markkinatalouden puolesta. Vasemmistopaineet vauhdittivat myös teollisuuden järjestöjen yhdistymistä 1975 Teollisuuden Keskusliitoksi.
Idänkaupan päättyminen 1990-luvun taitteessa oli vaikea pala sekä poliitikoille että yritysjohtajille. Teollisuuden ja jopa voiton merkitys alettiin konsensuksen Suomessa tunnustaa, mutta TKL joutui vuosikausia taistelemaan varallisuuden, pääoman ja investointien verotusta vastaan.
TKL varoitti viennin heikentymisestä ylivahvan markan takia. Hallitsemattoman pääomamarkkinoiden avaamisen lisäksi se johti lamaan, valtaviin menoleikkauksiin ja markan romahtamiseen. Sen jälkeen monia teollisuuden ehdotuksia alettiin toteuttaa muun muassa verotuksessa, mikä auttoi talouden kääntämisessä uuteen nousuun.
Laman paineessa TKL ja STK yhdistettiin 1993 Teollisuuden ja Työnantajien Keskusliitoksi, jonka toimitusjohtajaksi Koroma nimitettiin. Teos päättyy kriisin laukeamiseen 1994, jolloin Nokian ihme alkoi siivittää Suomea eteenpäin.

Teos perustuu alkuperäisiin dokumentteihin, moniin haastatteluihin sekä laajaan kirjallisuuteen.


Tuotesuositukset