Tanssiorkesteri Dallape — suomijatsin legenda 1925-2010

Tikka, Marko; Tamminen, Toivo
Nimeke: Tanssiorkesteri Dallape — suomijatsin legenda 1925-2010
Tekijät: Tikka, Marko (Kirjoittaja)
Tamminen, Toivo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522222527
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 12,00 € (10,91 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1302
Painos: 1. painos, 2011
Kieli: suomi
Sivumäärä: 320
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Musiikki
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: orkesterit, viihdeorkesterit, muusikot, solistit, viihdemusiikki, populaarimusiikki, tanssimusiikki, levytys, kiertueet, musiikkielämä, populaarikulttuuri, historia
Dallapé-orkesteri on suomalaisen populaarimusiikin historian kaikkein aikojen merkittävin kokoonpano. Dallapé on tehnyt kahdeksankymmenen vuoden aikana noin tuhat levytystä. Sen riveissä ovat esiintyneet käytännöllisesti katsoen kaikki kevyen musiikin historiaan merkittävästi vaikuttaneet laulajat ja muusikot Georg Malmsténista Topi Sorsakoskeen ja Viljo Vesterisestä Timo Lassyyn. Dallapé-orkesterin levyttämien kotimaisten menestyslevyjen ja ikivihreiden määrä on ylittämätön.

Martti Jäppilän 1925 perustama Dallapé on ollut monella tapaa kevyen musiikin edelläkävijä. Se teki orkesterina ensimmäisen levytyssopimuksen Suomessa, aloitti ensimmäisenä koko maan kattavat kiertueet ja ryhtyi ensimmäisenä kustantamaan kevyen musiikin nuottivihkoja.

Marko Tikka ja Toivo Tamminen rakentavat Dallapén vaiheiden kautta kuvan suomalaisen populaarimusiikin kehityksestä 1920-luvulta alkaen. Tarkastelun pääpaino on vuosissa 1925-1955, joita voidaan pitää orkesterin kansallisen merkittävyyden kannalta sen ansiokkaimpana ajanjaksona.

Kirjassa kootaan yhteen tiedot Dallapén keskeisistä muusikoista ja solisteista sekä kartoitetaan orkesterin levytystuotanto ja esiintymiset. Orkesteria tarkastellaan osana angloamerikkalaisen ja eurooppalaisen tanssimusiikin kehitystä sotienvälisessä Euroopassa. Dallapé oli ilmiö, jolle löytyy vertailukohtia 1930-luvun ruotsalaisesta, saksalaisesta ja brittiläisestä musiikkimaailmasta. Vertailu asettaa orkesterin kokonaan uudella tavalla osaksi oman aikansa viihdekulttuuria ja populaarimusiikin kansainvälisiä virtauksia.

Historiantutkija Marko Tikka on dosentti Tampereen yliopistossa. Toivo Tamminen on suomalaisen populaarimusiikin historian asiantuntija, joka on toimittanut Dallapéorkesterin historiallisten äänitteiden levysarjan.


Tuotesuositukset