Tapaus Magnus Enckell

Kalha, Harri
Nimeke: Tapaus Magnus Enckell
Tekijät: Kalha, Harri (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518581836
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Historiallisia tutkimuksia 227
Painos: 2. painos, 2020
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 326
Tuoteryhmät: Kevät 2020
Historia
Taide ja arkkitehtuuri
Kirjastoluokka: 70.92 Yleinen taidehistoria, Suomi
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: taidekritiikki, taide, diskurssi, kuvataide, maalaustaide, seksuaalisuus, sukupuoli, homoseksuaalisuus, taidehistoria, taidemaalarit
Avainsanat: taidehistoria
Mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme taiteesta? Mistä jätämme puhumatta, mistä puhumme vain rivien välissä?

Tapaus Magnus Enckell tutkii kielen, taiteen ja seksuaalisuuden hauraita kosketuskohtia syventyen yhteen historialliseen tapausesimerkkiin, taidemaalari Magnus Enckelliin (1870-1925). Kansallista "taidepuhetta", jota tuotettiin niin lehtikritiikin kuin tieteen instituutioissa, analysoidaan historiografisen jälkistrukturalismin, queer-teorian ja psykoanalyysin käsittein. Tuloksena on rikkaasti polveileva tutkimus, joka purkaa kanonisoituneita mielikuvia Suomen taidehistoriasta ja yhdestä sen salaperäisimmistä ja kiehtovimmista hahmoista.

Historiallisen tiedon dekonstruktiona Tapaus Magnus Enckell yllyttää pohtimaan myös tutkijan omaa seksuaalisuutta ja sen osallisuutta tiedon tuottamisessa. Kriittis-reflektiivisenä, tieteen ja taiteen kieltä ja siihen liitettyjä merkityksiä ruotivana Tapaus Magnus Enckell avaa uusia raikkaita näkökulmia taiteen, historian, sukupuolen ja seksuaalisuuden tutkimukseen ja itseymmärrykseen.

Harri Kalha, FT, dosentti, on palkittu taidehistorioitsija ja visuaalisen kulttuurin tutkija. Hänen aikaisempia kirjojaan ovat Muotopuolen merenneidon pauloissa (1997), Toini Muona (1998), Ralf Forsström (1999), Oleta pyöreä tuoli (2003) ja Nurkan takana (2004).


Tuotesuositukset