Vallan orjat ja ihmisarvo — Arvid Järnefeltin ajatusmaailma

Karkama, Pertti
Nimeke: Vallan orjat ja ihmisarvo — Arvid Järnefeltin ajatusmaailma
Tekijät: Karkama, Pertti (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522221308
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: SKS:n toimituksia 1241, Tiede
Painos: 1. painos, 2010
Kieli: suomi
Sivumäärä: 640
Tuoteryhmät: Kirjallisuus
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 86 KIRJALLISUUSTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kirjallisuudentutkimus, suomenkielinen kirjallisuus, kirjailijat, maailmankatsomus, maailmankuva, teemat (kerronta), ihmiskuva, aatehistoria, vuosisadan vaihde, henkilöhistoria
Arvid Järnefelt (1861-1932) on yksi suomalaisen kirjallisuuden merkittävimmistä aatteellisista kirjailijoista. Varhaisimmista kirjoituksistaan lähtien hän suuntasi voimakasta kritiikkiä ajan kulttuurista, poliittista, yhteiskunnallista ja taloudellista elämää ohjaavia arvoja kohtaan. Ratkaiseva merkitys Järnefeltin ajattelulle oli Leo Tolstoin opeilla.

Sekä Järnefeltin että Tolstoin mukaan kaikki, jotka mukautuvat ja sopeutuvat, ovat vallan orjia. Sen vuoksi myös kaikki juridiset, poliittiset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset instituutiot palvelevat vain valtaa ja riistävät ihmisiltä heidän ihmisarvonsa ja vapautensa.

Järnefelt oli individualisti ja anarkisti, jonka mukaan ratkaisu nykyihmisen ongelmiin on löydettävissä vain, mikäli yksilöt itse voivat herätä ja alkaa tehdä nykyhetkessä tekoja, jotka koituvat erotuksetta kaikkien ihmisten, ei vain lähiomaisten, hyväksi.


Tuotesuositukset