Valtakunnan vaihdos 1809 — ajan tuntoja Alopaeuksen pappissuvun papereissa

Tarkiainen, Kari
Nimeke: Valtakunnan vaihdos 1809 — ajan tuntoja Alopaeuksen pappissuvun papereissa
Tekijät: Tarkiainen, Kari (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522220608
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 21,00 € (19,09 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1206
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 243
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 92.5 Suomen historia, vapauden aika ja kustavilainen aika
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: mentaliteettihistoria, kirjeet, kirjeenvaihto, puheet, saarnat, päiväkirjat, sivistyneistö, säätyläiset, mielipidejohtajat, papisto, piispat, Ruotsin vallan aika, Porvoon valtiopäivät, autonomian aika, historia
Suomen siirtyminen Ruotsin alaisuudesta osaksi Venäjän keisarikuntaa vuonna 1809 kirvoitti kokonaisen tunteiden, mielipiteiden ja epäluulojen ryöpyn Suomen asukkaiden mielissä. Tavallinen kansa oli kauhuissaan peläten maaorjuutta ja venäläisiä väenottoja, kun taas ylemmät säädyt suhtautuivat muutokseen tyynemmin.

Kansan ja yläluokan välissä papistolla oli vaikutusvaltaa rahvaan mielipiteisiin. Porvoon hiippakunnassa vaikutti kokonainen pappisklaani, tuomiorovasti Magnus Jacob Alopaeus poikineen ja sukuineen. Heidän kannanottojaan kuultiin kirkossa ja Porvoon lukiossa, jossa suvun jäsenet pitivät komeita merkkipäiväpuheita.

Tohtori Kari Tarkiainen on käynyt läpi Alopaeusten paperit: kirjeenvaihdon, saarnat, juhlapuheet, päivä kirjat ja jopa almanakkamuistiinpanot. Hänen toimittamansa teos valaisee vuosien 1808-1809 murrosta yhden perheen ja suvun näkökulmasta. Tarkiainen on kääntänyt dokumentit suomeksi ja varustanut ne johdannolla ja kommentaareilla.


Tuotesuositukset