Hyödyllisen tiedon piirit — Tutkimuksia papistosta, rahvaasta ja tiedon rakentumisesta 1700-luvulla

Laine, Esko M.; Ahokas, Minna
Nimeke: Hyödyllisen tiedon piirit — Tutkimuksia papistosta, rahvaasta ja tiedon rakentumisesta 1700-luvulla
Tekijät: Laine, Esko M. (Toimittaja)
Ahokas, Minna (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522229311
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Historiallisia Tutkimuksia 277
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 262
Tuoteryhmät: Historia
Historiallisia Tutkimuksia
Kirjastoluokka: 28.7109 Suomen kirkkohistoria
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: tieto, tiedonkäsitys, valistuksen aika, hyödyllisyys, hyöty, käsitteet, oikeellisuus, kontrolli, papisto, papit, roolit, kansanvalistus, kristillinen kasvatus, kansa (kansanihmiset), luonnontieteet, opetus, kirjahistoria, almanakat, uskonnollinen kirjallisuus, sääty-yhteiskunta, tieteenhistoria, historia
Tieto määritti tunnetusti valistuksen vuosisataa, mutta mitä sillä 1700-luvulla tarkoitettiin? Tiedonsosiologian klassikoiden Peter L. Bergerin ja Thomas Luckmannin mukaan tieto rakentuu sosiaalisten vuorovaikutustilanteiden ja prosessien tuloksena. Tiedon historia kattaa siksi laajemman tiedon muotojen kirjon kuin tieteen historia. Siihen kuuluu olennaisesti myös unohtuneiden, harvinaisten ja tuhoutuneiden tiedonmuotojen tarkastelu.

Tietoon liittyi 1700-luvulla olennaisesti hyöty, joka muodosti keskeisen osan vapaudenajan ruotsalaista kulttuuria erityisesti 1730-1760-luvuilla. Hyödyllinen tieto johdatti myös oikeanlaiseen oppiin ja elämäntapaan.

Hyödyllisen tiedon piirit -teoksessa viisi kirja- ja kirkkohistorian tutkijaa analysoi tietoa ja tiedon verkostoja. Esille nousevat kysymykset oikeudesta tietoon ja sen välittämiseen, tiedon ja uskon suhde sekä tiedon levittämisen moninaiset pyrkimykset esimerkiksi lastenkirjojen, almanakkojen ja Pro Fide et Christianismo -seuran julkaisujen muodossa. Teoreettisista lähtökohdistaan huolimatta teos tarjoaa runsaasti yleistajuisia virikkeitä tiedon merkityksen pohtimiseen totuudenjälkeiseksi kutsuttuna aikanamme.


Tuotesuositukset