Kansallisesta ylirajaiseen — Kulttuuri, perinne ja kirjallisuus

Hämäläinen, Niina; Karhu, Hanna; Martikainen, Tuomas
Nimeke: Kansallisesta ylirajaiseen — Kulttuuri, perinne ja kirjallisuus
Tekijät: Hämäläinen, Niina (Toimittaja)
Karhu, Hanna (Toimittaja)
Martikainen, Tuomas (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789518586251
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 23.10.2023
Hinta: 46,00 € (41,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Kalevalaseuran vuosikirja 102
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 312
Tuoteryhmät: Kirjallisuus
Kansanperinne
Kulttuuri
Kalevalaseuran vuosikirjat
Syksy 2023
Kirjastoluokka: 81 KANSANRUNOUS
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: transnationaalisuus, kulttuuriperintö, kansallinen kulttuuri, kansallinen identiteetti, suomalaisuus, karjalaisuus, muuttoliike, monikulttuurisuus, kulttuuri-identiteetti, opetus, muistitieto, musiikki, kirjallisuus, paikalliskulttuuri, rap, hip hop, kotieläinjalostus, suomenhevonen
Mitä on ylirajaisuus? Tutkimuksessa vakiintunut käännös englanninkieliselle käsitteelle ”transnationalism” tuo uudella tavoin esiin kulttuuriperinnön ja vallankäytön kysymyksiä.

Ylirajaisuuden kautta keskusteluun nousee, kenen kulttuurista on kyse, kuka sitä saa esittää ja kenen äänellä. Ilmiöt nähdään osana monimerkityksisempää kulttuurista kenttää, jossa keskeinen toimija ei aina olekaan valtaväestö, vaan esimerkiksi jokin vähemmistöryhmä, ja jossa kansallisen itseisarvo kyseenalaistuu.

Teoksen artikkeleissa tutkitaan ideoiden ja materian liikettä, kirjallisuutta ja muistia rajojen ylittäjänä, karjalaisen kulttuurin ylirajaisuutta sekä kansallisen ja globaalin uusia tulkintoja. Ylirajaisuuden näkökulma avaa uudenlaisia liikkuvuuteen ja identiteetteihin liittyviä merkityksiä ja auttaa antamaan arvoa vähemmistökulttuureille. Yhdessä muiden 2000-luvun tutkimussuuntausten kanssa ylirajaisuus tuo sävyjä ja rosoja kansalliseen tarinaan. Se antaa edellytyksiä pohtia, mihin suuntaan ja millaisiksi kansalliset kulttuurit ovat jatkossa muokkautumassa ja onko asioiden tarkastelu pelkkien kansallisten kulttuurien näkökulmasta ylipäätään kestävää toimintaa.


Tuotesuositukset