Lähti kuin kuppa Töölöstä — Seksitautien historiaa Suomessa

Lundell-Reinilä, Hanna; Parpola, Antti
Nimeke: Lähti kuin kuppa Töölöstä — Seksitautien historiaa Suomessa
Tekijät: Lundell-Reinilä, Hanna (Kirjoittaja)
Parpola, Antti (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518584981
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 25.5.2023
Hinta: 33,00 € (30,00 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Kirjokansi 346
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 174
Tuoteryhmät: Historia
Kevät 2023
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sukupuolitaudit, tartuntataudit, sukupuolimoraali, seksuaalikasvatus, terveyspalvelut, poliklinikat, hoitomenetelmät, lääkehoito, ehkäisy, lainsäädäntö, historia
Seksitauteihin on perinteisesti liittynyt vahva häpeän stigma. Seksitaudit on nähty myös kansanterveydellisenä uhkana, jota on torjuttu lainsäädännöllä. Yleisimpiä seksitauteja on voitu hoitaa lääkkeillä 1940-luvun lopulta lähtien.

Lähti kuin kuppa Töölöstä tarkastelee seksitautien historiaa Suomessa. Se kertoo, miten suomalainen yhteiskunta suhtautui näihin tauteihin 1900-luvun alusta tähän päivään. Teoksessa käsitellään myös seksitautien hoidon järjestämistä, käytännön hoitotyön muutoksia ja potilaan asemaa. Samalla teos esittelee seksitautien ehkäisemiseksi tehtyä työtä.

”Vismuttineuloja ei ehditty keittää, ne viskattiin vain pyllyistä suoraan pöydällä olevaan karboliuokseen puhdistumaan. Kyllä piti kiirettä kun pääsiäisen jälkeenkin eräänä päivänä oli hoidettavana 45 kuppapotilasta, jolle oli annettava neosalvarsaania intravenöösisesti ja samalla myös vismuttia takapuoleen, vain kahden tunnin sisällä.”

‒ Apulaislääkäri C. E. Sonck, Helsingin kaupungin veneeristen tautien poliklinikka, 1930-luku


Tuotesuositukset