Lapuan laki vai laillisuuslinja? — Poliittiset levottomuudet Keski-Pohjanmaalla 1929-1932

Kotila, Hannu
Nimeke: Lapuan laki vai laillisuuslinja? — Poliittiset levottomuudet Keski-Pohjanmaalla 1929-1932
Tekijät: Kotila, Hannu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518583410
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 28.4.2022
Hinta: 33,00 € (30,00 € alv 0 %)

Kustantaja: SKS Kirjat
Sarja: Kirjokansi 314
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 193
Tuoteryhmät: Kevät 2022
Historia
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittiset kriisit, puolueet, poliitikot, ristiriidat, laillisuus, poliittinen väkivalta, oikeistoliikkeet, lapuanliike, kapinaliikkeet, poliittiset liikkeet, antikommunismi, kyyditykset (poliittinen väkivalta), Mäntsälän kapina, poliittinen historia
Lapuanliike syntyi 1930-luvun vaihteessa ja omaksui toiminnan periaatteeksi Lapuan lain. Sen mukaan teon laillisuudella ei ollut merkitystä, jos tavoitteena oli kommunismin vastustaminen. Lapuanliike sai vastaansa Maalaisliiton laillisuuslinjan edustajat, jotka kannattivat samaa tavoitetta mutta olivat eri mieltä menettelytavoista.

Lapuan laki vai laillisuuslinja tarjoaa uudenlaisen paikallisen näkökulman Maalaisliiton laillisuusmiesten ja lapuanliikkeen väliseen valtataisteluun Pohjanmaalla.

”Tasavalta on menettänyt pohjansa. Liikutaan tyhjän päällä. Tilanne on vallankumouksellinen, vaikka maalaisliittolainen hallitus onkin remmissä. Korkein näkyvä valta on tällä hetkellä Lapualla, jossa maalaisliittolainen Vihtori Kosola on suurempi herra kuin maalaisliittolainen isäntä Kyösti Kallio Helsingissä, vaikka viimeksi mainittua sanotaankin pääministeriksi.”
- Suomen Sosialidemokraatin pakinoitsija Sasu Punanen


Tuotesuositukset