Poliittinen lestadiolaisuus

Nykänen, Tapio; Luoma-Aho, Mika
Nimeke: Poliittinen lestadiolaisuus
Tekijät: Nykänen, Tapio (Toimittaja)
Luoma-Aho, Mika (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522224842
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: SKS:n toimituksia 1395
Painos: 2013
Julkaisuvuosi: 2013
Kieli: suomi
Sivumäärä: 277
Tuoteryhmät: Historia
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 28.714 Suomen herätysliikkeet
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: politiikantutkimus, lestadiolaisuus, uskonto ja uskonnot, politiikka, poliittisuus, teologia, poliittinen teologia, valta, vallankäyttö, sielunhoito, herätysliikkeet, uskonnolliset yhteisöt, uskonnolliset liikkeet, naisen asema, naiset, nuoret aikuiset, saamelaiset, representaatio, uskonnolliset johtajat, yhteiskuntafilosofia
Pastori Lars Levi Laestadiuksen ankara parannussaarna jätti 1800-luvun pohjoiseen Lappiin lähtemättömän jäljen. Synnintunto toi ahdistusta ja tukahdutti vanhat tavat, mutta parannuksen armo synnytti väkevän hengellisen kulttuurin. 2000-luvulla lestadiolaisuuden eri haarat muodostavat evankelis-luterilaisen kirkon suurimman herätysliikkeiden kokonaisuuden. Samalla vähäväkisten liike on keskiluokkaistunut ja muuttanut kaupunkeihin. Modernisaatio on pakottanut liikkeen etsimään itseään vanhojen uskontotuuksien ja uudenlaisen arkielämän välimaastosta. Kamppailu ei ole ollut kaikin osin kivutonta. Poliittinen lestadiolaisuus on politiikkatieteellinen katsaus lestadiolaisuuden historiaan ja nykypäivään.

Teoksessa tulkitaan liikkeen merkkihenkilöitä ja historiaa uusista, rohkeistakin näkökulmista, sekä keskustellaan sitä nykyään koettelevista poliittisista kysymyksistä. Kirjoituksissa käsitellään muun muassa Lars Levi Laestadiuksen ja Juhani Raattamaan poliittisuutta, vanhoillislestadiolaisen liikkeen valtamekanismeja, saamelaisuuden ja lestadiolaisuuden suhdetta sekä naisen asemaa herätysliikkeen piirissä.


Tuotesuositukset