Suomalaiset sivulliset — Eksistentiaalisten tunteiden kertominen 1950-luvun proosassa

Nykänen, Elise
Nimeke: Suomalaiset sivulliset — Eksistentiaalisten tunteiden kertominen 1950-luvun proosassa
Tekijät: Nykänen, Elise (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518584417
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 27.6.2022
Hinta: 33,00 € (30,00 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1479
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 331
Tuoteryhmät: Kevät 2022
SKS:n toimituksia
Kirjallisuudentutkimus
Kesäale 2022
Tiedon ja tieteen kirjamarkkinat
Kirjastoluokka: 86 KIRJALLISUUSTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kirjallisuudentutkimus, tekstianalyysi, kertomakirjallisuus, modernismi, eksistenssi, tunteet, ilmaisu, viha, rakkaus, melankolia, kirjallisuudenhistoria
1950-luvulla suomenkieliseen proosakirjallisuuteen ilmaantuu joukko sivulliseksi itsensä tuntevia muukalaisia, vieraita, outoja ja mieleltään järkkyneitä. 1900-luvun keskeisenä filosofiana ja aatevirtauksena vaikuttanut ranskalainen eksistentialismi edeltäjineen jätti jälkensä myös Suomessa ilmestyneeseen kaunokirjallisuuteen.

Suomalaiset sivulliset - Eksistentiaalisten tunteiden kertominen 1950-luvun proosassa on ensimmäinen aihepiiriä yksityiskohtaisesti kartoittava tutkimus. Teos sisältää viisi tapaustutkimusta, joissa kuvataan sivullisen läpikäymää eksistentiaalista muutosta ja tunteita olemisen rajatilanteessa: vieraantumista, ahdistusta, häpeää ja syyllisyyttä sekä toisaalta merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden kokemuksia.

Kaunokirjallisten tunnekuvausten ohella tutkimus tarkastelee tunne-esitysten yhteyksiä 1950-luvun melankoliseen tunneilmapiiriin ja yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja kartoittaa teosten vastaanottoa eli lukijassa herääviä tunteita. Analyysin kohteena on Kerttu-Kaarina Suosalmen, Lassi Nummen, Marko Tapion, Tyyne Saastamoisen ja Eeva-Liisa Mannerin proosaa.


Tuotesuositukset