Ruoan kulttuuri — Antropologisia näkökulmia ruoan tutkimukseen

Uusihakala, Katja; Eräsaari, Matti
Nimeke: Ruoan kulttuuri — Antropologisia näkökulmia ruoan tutkimukseen
Tekijät: Uusihakala, Katja (Toimittaja)
Eräsaari, Matti (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789522227126
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1419
Painos: 2016
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 241
Tuoteryhmät: Kansatiede ja antropologia
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 49 KANSATIEDE. KULTTUURIANTROPOLOGIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: ruoka, ruokailu, juominen, symboliikka, sosiokulttuuriset tekijät, yhteisöllisyys, sosiaalinen käyttäytyminen, sosiaaliset suhteet, sukupuolittuminen, ruumiillisuus, sukulaisuus, perhesuhteet, rituaalit, chaggat, mengenit, mate, mezcal, antropologia
Ruoan kulttuuri tarkastelee ruokaa ja syömistä vertailevasta näkökulmasta. Kirjan artikkeleissa kuvataan ja analysoidaan ruokaa ja sen valmistamiseen liittyviä käytäntöjä, ruoan ilmentämiä luokitteluja ja symbolisia rakenteita sekä ruokailun sosiaalisuuden erilaisia ilmenemismuotoja eri puolille maailmaa sijoittuvien etnografisten esimerkkien avulla.

Kaukaisten, ei-länsimaisten ja usein eksoottistenkin ruokailuun liittyvien käytäntöjen kautta on mahdollista tarkastella myös omia, itsestään selvinä pitämiämme ruokailutottumuksia uusin silmin. Näin ollen kirja toimii myös johdatuksena antropologiseen tapaan tutkia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä.

Artikkeleissa tarkastellaan muun muassa sukupuolittuneita ruokkimiseen ja hoivaan liittyviä käytäntöjä, ruokalahjoitusten merkitystä ihmisten välisten suhteiden rakentamisessa, juomisen symboliikkaa ja ruokiin liitettyjä moraalisia arvoja.

Kirja on suunnattu paitsi sosiaali- ja kulttuuriantropologiaan perehtyneelle lukijalle, myös laajemmalle ruoan sosiaalisesta ulottuvuudesta kiinnostuneelle lukijakunnalle.


Tuotesuositukset