Satuperinteestä nykyrunoon — Suullisen perinteen ja kirjallisuuden yhteyksiä

Hämäläinen, Niina; Karhu, Hanna; Vuorikuru, Silja
Nimeke: Satuperinteestä nykyrunoon — Suullisen perinteen ja kirjallisuuden yhteyksiä
Tekijät: Hämäläinen, Niina (Toimittaja)
Karhu, Hanna (Toimittaja)
Vuorikuru, Silja (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789518580303
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,00 € (21,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1446
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 326
Tuoteryhmät: Kirjallisuudentutkimus
SKS:n Toimituksia
Kirjastoluokka: 86 KIRJALLISUUSTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kansanperinne, kaunokirjallisuus, vuorovaikutus, suullinen perinne, kirjallinen kulttuuri, tekstualisaatio, vaikutteet, aiheet, genret, kansanrunous, kansankertomukset, kirjallisuudentutkimus, suomenkielinen kirjallisuus, suomenruotsalainen kirjallisuus, folkloristiikka
Kuinka horjumattomia ovat suullisen ja kirjallisen rajat? Millaisia suullisen perinteen ja kaunokirjallisten tekstien väliset suhteet ovat? Millaisin analyyttisin työvälinein suullisen perinteen ja kaunokirjallisten tekstien suhteita voidaan tarkastella?

Satuperinteestä nykyrunoon - Suullisen perinteen ja kirjallisuuden yhteyksiä liikkuu folkloristiikan ja kirjallisuudentutkimuksen rajapinnoilla. Kokoelman artikkeleissa tarkastellaan niin Lumikki-sadun toisintoja, kansankirjoittajien kirjeitä kuin 1800-luvun virsiaineistoja. Monet tutut teokset Kantelettaresta Maiju Lassilan tuotantoon avautuvat kirjassa uusilla tavoilla. Toisaalta tarkasteltavana on myös aiemmin vähäisesti tutkittua aineistoa, kuten arkkiveisuja ja rekilauluja. Teoksen aikajänne ulottuu 1700-luvulta nykypäiviin, ja kohdekirjailijat vaihtelevat L. Onervasta Monika Fagerholmiin ja Otto Manniseen.

FT, tutkija Niina Hämäläinen johtaa SKS:n ja Kordelinin säätiön rahoittamaa digitaalista, kriittistä Avoin Kalevala -projektia (2018-2020).

FT Hanna Karhu työskentelee Helsingin yliopistossa tutkijana. Tällä hetkellä hän tutkii Mannisen tuotannon ja rekilaulujen yhteyksiä.

FT Silja Vuorikuru työskentelee Helsingin yliopistossa post doc -tutkijana. Tällä hetkellä hän tutkii Suomen ja Viron kaunokirjallisia yhteyksiä. Vuorikurun kirjailijaelämäkerta Aino Kallaksesta Maailman sydämessä ilmestyi vuonna 2017 (SKS).


Tuotesuositukset